top of page
Katrien Van Brempt

Impostor of oplichterssyndroom

Belemmerende stemmetjes

“Straks val ik door de mand. Zo dadelijk zal iedereen door hebben dat ik eigenlijk niets kan. Mijn masker zal eindelijk afvallen. Ik denk dat ik niet geschoold genoeg ben voor deze job die ik nu doe. Wat zullen anderen wel niet denken dan? Het is een kwestie van minuten, wat zeg ik, seconden, dat mijn collega’s eindelijk door zullen hebben dat ik niet ben wie ze dachten dat ik ben. Ik ben veel minder waard dan waar mijn baas op gehoopt had en ik zal aan de deur gezet worden. En gelijk heeft hij ...En als dit laatste niet gebeurt, dan zullen mijn klanten mij wel confronteren met het feit dat ik niet professioneel genoeg ben. Misschien zullen mijn klanten wel een klacht indienen... Ik zal dus maar beter stoppen en eerst nog veel bijscholingen en opleidingen volgen vooraleer ik effectief voor mijn droomjob kan gaan, want ik kan het (nog) niet goed (genoeg).”


Herkenbaar? Voor velen die ik tijdens mijn coachings tegen kom helaas wel… Ook ik ontsnapte niet aan deze vernietigende, belemmerende en irrationele stemmetjes die me influisterden dat ik nu maar eens moet stoppen met de mensen op te lichten. Ik heb lang gedacht dat ik niet genoeg geschoold was om te doen wat ik deed. Iets in mij vertelde me dat ik 'slechts' een bachelor diploma had en wat zou ik het dan in mijn hoofd halen om anderen te gaan coachen?? Laat staan zelfstandige te worden... 'daar heb ik al helemaal geen kaas van gegeten en mensen zullen me snel genoeg door hebben'. Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg, toch? - deze hardnekkige overtuiging hielp natuurlijk ook niet echt.


Zelfbeeld - onzekerheid - faalangst

Het hebben van een laag zelfbeeld, onzekerheid over jezelf en jouw competenties, alsmede een drang naar perfectionisme kunnen ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor het oplichterssyndroom met de nodige verlammende faalangst tot gevolg. Je voelt je erg onzeker, terwijl je wél geschikt bent en de nodige competenties hebt (vaak meer dan gemiddeld zelfs) als je het objectief bekijkt.

Heel typisch is ook dat je jouw ‘successen’ zal toeschrijven aan externe factoren of het zal weg relativeren ‘ik heb gewoon geluk gehad’. De dingen die minder goed gingen, zal je dan wél aan jezelf (ver)wijten.


Meerwaarde van (loopbaan)begeleiding/coaching/ therapie?

- Bij loopbaancoaching bijvoorbeeld zal je meer inzicht krijgen in wat echt jouw kwaliteiten zijn en deze ook kunnen erkennen. Het erkennen dat jouw kwaliteiten er echt mogen zijn en wel degelijk jouw (speciale) kwaliteiten zijn, is een echte eye-opener voor velen. Tot dan toe dachten ze dat hun kwaliteiten 'toch gewoon normaal' zijn en dat iedereen die kwaliteiten heeft... Nee, jouw kwaliteiten en competenties zijn niet voor iedereen evident en mogen echt gezien worden en daartoe erkend worden. Geloof dat maar!


- Daarbij zal jouw zelfvertrouwen een extra boost krijgen door deze kwaliteiten in de juiste en passende werkomgeving te gaan inzetten. Je zal je zelfverzekerder voelen en minder last ondervinden van het impostor syndroom omdat de werkomgeving nu wel als passend en als de juiste match zal aanvoelen waarin je weer kan floreren.


- In sommige gevallen wordt er tijdens coaching ook specifiek stil gestaan en gewerkt aan het leren omgaan met faalangst en perfectionisme. Het kan soms zinvol zijn om door te verwijzen naar bv een perfectionisme coach of een therapeut die hierin gespecialiseerd is.


- Wat zeker ook helpt is het inzicht in dit syndroom door er mee over te lezen zodat je ook weet dat dit geen afwijking is en dat je er ook iets aan kan doen.

Wetende dat velen hiermee 'struggelen', kan je ook een enorm gevoel van opluchting bezorgen; Nee, je bent niet gek! En, je bent zeker niet alleen...Zo worstelden o.a. ook Neil Armstrong en Meryl Streep.




155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page