top of page

Zelfzorg

Wat is het verband tussen loopbaanbegeleiding - hoogsensitief - zelfzorg?


Onlangs had ik iemand in loopbaanbegeleiding, die constant in de weer was voor anderen, een experte in het zorgen voor anderen. Een patroon van 'zorgen voor' die voor haar zo evident geworden was. Ze had er eigenlijk nog nooit bij stil gestaan.


Ze had echter nooit of amper geleerd om voor zichzelf te zorgen (want dat is egoïstisch). Ze dreigde zichzelf helemaal te verliezen en voelde zich uitgeput. Ze vroeg zich af of de jobkeuze die ze maakte wel de hare was? En hoe kon ze terug meer energie halen uit haar werk, want eigenlijk deed ze haar job wel graag?

Omdat ze ook hoogsensitief is, is ze extra gericht op anderen en op prikkels van de omgeving & pleasegedrag is een grote valkuil voor zichzelf. Verbaasd en dankbaar vertelde ze me dat nog niemand haar zo op het belang van zelfzorg had gewezen, op het belang van terug te leren focussen op wat zij wil, terug contact maken met jezelf.

Door preventief meer voor zichzelf te gaan zorgen, kreeg haar zelfvertrouwen een boost en durfde ze zich assertiever op te stellen en grenzen aan te geven.


Ze kwam zelf tot inzicht dat ze niet van werk hoefde te veranderen, wat voor haar een hele opluchting was. Ze kreeg door de coaching inzicht in hoe ze meer rekening kon houden met zichzelf en ging met voldoening terug naar huis na het werk ipv uitgeput.


Het maakt me zo blij te zien dat:

loopbaanbegeleiding = investeren in jezelf = zelfzorg = preventie
58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page